TERUGBLIK

 

  

  

  

TERUGBLIK

 

U vindt hier een overzicht van evenementen die eerder hebben plaatsgevonden.

28 september 2022


Ledendag Arnhem-Veghel

Op woensdag 28 september jl. hebben we met een groep van ca 30 leden een hele leuke en interessante dag beleefd!

Met een bus vol ondernemers vertrokken we naar Arnhem, het Coberco-terrein, voor een bezoek aan de oude Melkfabriek. We werden hartelijk ontvangen met een lunch en kregen vervolgens een presentatie en rondleiding van Chrétien van Essen, projectleider bij BPD. De presentatie werd gegeven in de grote fabriekshal die deze dag voor het laatst te betreden was, hierna is de sloop begonnen.

Onze tweede stop was bij de Noordkade in Veghel. Deze Cultuurhaven is getransformeerd van een voormalig veevoederfabriek tot het tweede centrum van Veghel. Een rondleiding door Toon Wijnen, projectleider bij Van de Ven heeft ons een goed beeld gegeven van hetgeen hier gebeurt, erg interessant!

Deze inspirerende dag werd afgesloten met een walking dinner in restaurant Wittern op de Noordkade, een zeer geslaagde dag!

Google Album

22 september 2021


Transformatie van vastgoed

Op 22 september jl. kwam onze sociëteit weer samen. In en rondom het splinternieuwe SmaakPark, gelegen op het mooie Kazerneterrein in Ede, spraken we met elkaar over het zeer actuele onderwerp 'transformeren van vastgoed'. 

Mede ontstaan door de Corona-omstandigheden wilden we met elkaar van gedachten wisselen over de leegstand van winkels en kantoorpanden die door de economische situatie en het thuiswerken alleen maar toeneemt. Wat kunnen we daar binnenstedelijk mee? Zijn er voldoende mogelijkheden om deze te transformeren tot bijvoorbeeld woningen? Wat zijn de beperkingen en de struikelblokken waar we bij transformaties mee geconfronteerd worden? 

We zijn bijgepraat en ook uitgedaagd om van mening te wisselen met elkaar over dit onderwerp. Het was goed om elkaar op deze zonovergoten dag te ontmoeten in goede gezondheid! 

Google Album

9 juni 2021


netwerk-BBQ in Lunteren

Het bestuur van Bouwsociëteit De Vallei kon eindelijk haar leden weer uitnodigen voor een eerste bijeenkomst dit jaar. Op woensdag 9 juni 2021 jl. vond de netwerk-BBQ plaats! 

Het kan niet vaak genoeg gezegd en geschreven worden hoezeer is uitgekeken naar een goed weerzien.  Uiteraard organiseerden we de bijeenkomst binnen alle grenzen van het beleid rondom COVID-19. 

Restaurant Het Uilenbos heeft ons verrast met een perfecte verzorging van het geheel. Er is met volle teugen van genoten door eenieder van ons!

Google Album

12 februari 2020


Duurzame architectuur in De Vallei en Nederland door Bjarne Mastenbroek

Aan de hand van dit thema verzorgde architect Bjarne Mastenbroek een wervelende presentatie over de houten eeuw in  het iconische gebouw ‘The Wave’ in Veenendaal.

Bjarne praatte onze sociëteit bij over zeer relevante, eigentijdse onderwerpen op het gebied van duurzame architectuur. Onder andere gelinkt aan de momenteel veel besproken en veel bepalende stikstofproblematiek. Bjarne staat bekend om zijn vernieuwende inzichten en verscheen recent in het programma ‘Tegenlicht’ met ‘Houtbouwers’ van de VPRO.

We werden oprecht verrast met controversiële inzichten en, hoe dan ook, aan het denken gezet. Geen pasklare antwoorden maar veel stof tot nadenken... Wat ons betreft zeker reden voor een vervolg in de toekomst. 

Na afloop spraken we elkaar onder het genot van een goed verzorgde borrel. Het was weer een geslaagde bijeenkomst!

Google Album

14 november 2019

World Food Center Ede vertelt...

De middag van 14 november 2019 stond in het thema van: ‘World Food Center Ede vertelt…'.

In een gebied rijk aan voedselhistorie ontstaat een magische plek met betekenis voor de toekomst... De droom die werkelijkheid wordt? Arjen Kleijer en Louis de Boer namen ons mee naar de wereld van World Food Center Ede. 

In Ede, in de regio Foodvalley en vlakbij de Wageningen University & Research, wordt het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid omgetoverd tot dé food-ontmoetingsplek in Nederland: het World Food Center. Een plek waar bedrijven en organisaties zich vestigen, waar bezoekers spelenderwijs alles over ons voedsel te weten komen en waar mensen wonen, werken en thuiskomen. Hier tonen makers, bedrijven en organisaties, van start-ups tot oudgedienden, hun foodinnovaties aan een breed publiek en komen vruchtbare samenwerkingen tot bloei. Een plek waar voedsel centraal staat en de adembenemende natuur van de Veluwe letterlijk het gebied binnenkomt.
De plannen van de ontwikkelaars van het World Food Center zijn indrukwekkend groots…

De wereldbevolking groeit, het klimaat staat steeds meer onder druk. De uitdaging om iedereen te voorzien van voldoende gezond en duurzaam voedsel is groter dan ooit. Hoe kunnen we in de toekomst op een efficiëntere manier produceren? En hoe houden we hierbij de impact op het milieu zo klein mogelijk? Hoe kunnen we gezonder eten en minder verspillen?

Het World Food Center stimuleert ons verantwoordelijkheid te nemen en samen de voedselvraagstukken van nu en morgen onder de loep te nemen. Met als motto: ‘We feed each other’.

Samen met de ontwikkelaars van World Food Center Ede mochten wij een kijkje nemen in deze “Foodvalley-keuken” in wording. We maakten kennis met deze buitengewoon interessante, lokale, ‘out of the box-ontwikkelingen’ waar de gemeente Ede veel geld in stopt.  Na afloop van de presentatie stond er uiteraard weer een hapje en een drankje klaar. En last but not least, het prachtige Edese Akoesticum paste naadloos bij het thema!  

 

Google Album

26 september 2019

De woning van morgen: inventief omgaan met de energietransitie...

Over dit veelzijdige en zeer te bediscussiëren onderwerp gingen we tijdens onze derde bijeenkomst van dit jaar in gesprek met Jan Willem van de Groep. Het gesprek werd geleid door Petra van der Horst. Petra was het contact tussen de aanwezigen en onze spreker. Zij daagde de zaal uit om de problemen uit de praktijk bij Jan Willem neer te leggen. Eenieder zat deze middag op het puntje van haar of zijn stoel! 

In zijn boodschap stond centraal dat de bouwindustrie een sleutelrol speelt bij het oplossen van een groot aantal maatschappelijke uitdagingen die gebouwde omgeving raken, waaronder de energietransitie. Jan Willem is ervan overtuigd dat innovatie, industrialisatie en nieuwe technologieën leiden tot een nieuwe sectorordening. Alleen daarmee kan de bouw zichzelf weer maatschappelijk relevant maken.
In ongeveer een uur tijd werden we wervelend bijgepraat over zijn visie op ‘de woning van morgen’. Zijn creatieve kijk en vernieuwende inzichten verruimden ons blikveld. En toen de spreektijd op was, was het verhaal van Jan Willem eigenlijk nog niet klaar... We geven er mogelijk nog eens een vervolg aan! 

23 mei 2019

Ontwikkeling en herontwikkeling langs de kustlijn van Scheveningen

Naast een beknopte Algemene Leden Vergadering door penningmeester Ron Toering, stond de middag in het thema van de ontwikkeling van het havengebied door VolkerWessels Vastgoed en de herontwikkeling van de Pier door Kondor Wessels Vastgoed.
Frank Smolders van VolkerWessels Vastgoed en Joost Versluijs van Kondor Wessels Vastgoed hebben ons uitgebreid bijgepraat en ook daadwerkelijk een blik op de ontwikkelingen gegeven. We wandelden met elkaar van het Noordelijk havengebied naar de Pier en sloten af in stijl met een BBQ langs de kustlijn bij zonsondergang.
,,Een dag met een gouden rand" zo zei een van onze leden. En dat was het... Een zeer geslaagde, zonovergoten en inspirerende dag! 

Google Album

26 maart 2019

Natura 2000. Wie bepaalt of, waar en hoeveel we mogen bouwen?

Tijdens onze bijeenkomst op 26 maart gingen Jacoline Kroon en Roel During in op actualiteiten inzake ruimtelijke ontwikkeling en natuur. Een spannend raakvlak. Centraal stond de vraag wie bepaalt óf, waar en hoeveel we mogen bouwen? Is dat de overheid, zijn dat projectontwikkelaars, milieugroeperingen of omwonenden? 
Juist in onze regio worden ontwikkelaars daarmee regelmatig en steeds meer mee geconfronteerd. Geplande ontwikkelingen moesten worden aangepast of komen zelfs in zijn geheel te vervallen. Een actueel verhaal met een goede opkomst van onze leden! 

Google Album

29 november 2018

Ontwikkeling Veenendaal Oost 10 jaar dynamiek!

Op donderdag 29 november zijn we naar Veenendaal-Oost geweest.

Het is bijna 20 jaar geleden dat een aantal marktpartijen onder de naam Quattro op ruime schaal grond heeft verworven in Dragonder- en Veenendaal-Oost.

Na jaren van onderhandelen hebben de gemeente Veenendaal en Quattro in 2003 het Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost (OVO) opgericht. OVO is als grondbedrijf op locatieniveau verantwoordelijk voor nu nog de ontwikkeling en realisering van ruim 1.500 woningen in Veenendaal-Oost.
Ronald Tol (directeur van OVO Beheer B.V.) en Johan van der Werken (procesmanager OVO) hebben meer verteld over het ontstaan en het reilen en zeilen van OVO in praktijk. Daarbij kwam onder meer aan de orde hoe de Publiek Private Samenwerking tot nu toe is verlopen en welke impact de crisis op de woningmarkt heeft gehad op Veenendaal-Oost en het Ontwikkelingsbedrijf. Niet alleen wat goed is gegaan, komt aan bod.
Met een aantal leuke discussie met de aanwezig is het een zeer geslaagde middag geworden, welke is afgesloten onder het genot van een hapje en drankje verzorgd door Tom Hartjes Catering uit Ede.

4 oktober 2018

4 oktober 2018 Wageningen University & Research te Wageningen

U als actief lid van Bouwsociëteit De Vallei wordt uitgenodigd voor de komende bijeenkomst op 4 oktober 2018.
Deze keer zijn we te gast bij Wageningen University & Research te Wageningen. Het bestuur heeft met de WUR een interessant programma weten samen te stellen.

Thema: Vastgoedbeleid van Wageningen University & Research. Waarbij specifiek ingegaan zal worden op de volgende onderwerpen:

* Transitie van Vastgoed:
Transitie van Wageningen University & Research, uit de stad naar de Campus – door Eise Ebbelink, hoofd vastgoedbeleid WUR.

* Duurzaamheid bij Vastgoed ontwikkeling:
Wageningen University & Research klimaatneutraal, voorbeeldfunctie door beleid te maken van DuurzaamVastgoed en dit te monitoren aan de hand van de CO2 footprint – door Erna Maters, Facilitair bedrijf WUR.

Programma:
15.30 uur: Ontvangst
16.00 uur: Start bijeenkomst met de opening door onze voorzitter
16.10 uur: Transitie van de WUR uit de stad naar de Campus – door Eise Ebbelink, Hoofd vastgoedbeleid WUR
Duurzame bedrijfsvoering van WUR, inzicht in de WUR CO2-voetprint – door Erna Matters, Facilitair bedrijf WUR
17.15 uur: Afsluiting onder het genot van een hapje en een drankje
Locatie: WUR Campus Wageningen, ORION, gebouw 103, zaal C2035, Bronlaan 1 te Wageningen

Route

Direct bij de hoofdinvalswegen van Wageningen staat Wageningen Campus aangegeven. Volg op de campus de P-route naar P4. Vanaf alle grote parkeerplaatsen staat de route aangegeven naar de afzonderlijke gebouwen op de campus. Het gebouwnummer van Orion is 103. https://www.wur.nl/nl/locatie/Orion-gebouwnummer-103.htm
Graag tot dan,

Bestuur Bouwsociëteit De Vallei

Ed Boerkamp, Van Putten van Apeldoorn notarissen,
Wim van Veldhuizen, Van Swaay Ontwikkelen en Bouwen
Duco van Overschot, Synargio architecten
Ron Toering, Ditters Makelaars

31 mei 2018


De gemeente Ede heeft een Stadsvisie Ede opgesteld, een omgevingsvisie voor 2030, die toekomstgericht is en die structuur, samenhang en samenwerking beoogt. Deze stadsvisie is de basis voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Ede-Stad. Nieuwe ontwikkelingen in Ede-Stad én daar buiten zijn ook onderhevig aan een nieuw planproces, denk dan aan; ladder van stedelijke vernieuwing, participatie van de omgeving etc. En daarmee voor ons allen relevant en interessant.
Alies Rommerts, senior urban advisor and designer bij de Gemeente Ede en Arnout Hulshuis, beleidsregisseur ruimtelijke ontwikkeling bij de Gemeente Ede openen de middag en geven een korte toelichting op de bedoeling en de vijf leidende principes van de Stadsvisie. Deze leidende principes zijn van belang omdat ze aangeven wat belangrijke doelen zijn bij het ontwikkelen van de stad tot 2030. De bijeenkomst heeft als doel om u kennis te laten maken met de stadsvisie in het algemeen en de leidende principes in het bijzonder. Dit is relevant omdat u al dan niet expliciet in uw werk met deze visie te maken kunt/zult krijgen.
Na de introductie gaan we op pad met een drietal gidsen. De drie gidsen Alies Rommerts, Arnout Hulshuis en Dave Alberts (projectleider Stadsvisie) nemen ieder een groep onder hun hoede en nemen u mee naar het te vernieuwen stationsgebied. Onderweg naar het gebied wordt u uitgedaagd om met andere deelnemers te brainstormen over de vraag “Wat zou ik doen als ik het stationsgebied mag inrichten?”. Daarna laten zij u kennis maken met een van de vijf leidende principes. Een groep kijkt met een gids vanuit het perspectief “krachtige en complementaire brandpunten” , een andere groep kijkt met de bril van “herkenbare stad aan Veluwe en Vallei” en een derde groep kijkt vanuit het perspectief “duurzame en gezonde stad” . U onderzoekt dus samen met anderen uit uw groep en onder begeleiding van de gids hoe een van de leidende principes in de praktijk zou kunnen worden gebracht in het stationsgebied. Tot slot halen we plenair op wat deze “excursie” opgeleverd heeft: hoe zou u vanuit uw eigen discline /vakgebied het stationsgebied willen inrichten? Hoe kan het gebied ingericht worden wanneer er wordt gekeken met de bril op van de drie verschillende principes die de leidraad zijn van de stadsvisie? Wat levert dat aan nieuwe inzichten op? Een afgevaardigde vanuit ieder groep vertelt hier plenair over.
Gespreksleider van de plenaire interactie is Petra van der Horst (Van der Horst Training en Consultancy), Zij was ook gespreksleider tijdens onze bijeenkomst van 1 november 2017 in de raadzaal van de gemeente Ede.
Het is een interessante interactie geworden deze middag. Met ideeën als skyline van New York tot de vraag is Ede niet gewoon een dorp.

1 november 2017

Integraal Portefeuillemanagement Woningbouw, Ede

De gemeente Ede heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan het Integraal Portefeuillemanagement Woningbouw (IPW) hierdoor is er zicht op de hele woningbouwportefeuille zowel kwantitatief als kwalitatief. De gemeente is tijdens de sessie op 1 november aanstaande de gastheer en wil dan graag met U delen wat er speelt rond de IPW zodat u inzicht krijgt in wat de richting is voor de komende jaren. “1 november 2017 – Integraal Portefeuillemanagement Woningbouw, Ede” verder lezen

Verslag bijeenkomst 1 november 2017

Aan welke transformatie-opgaves geven we voorrang?
Echte rotte appels gaan voor alles. Daar moet voorrang aan gegeven worden anders leidt het tot verloedering, neergang stad.
Eigenaar van de panden moet duidelijkheid geven aan de toekomst.
Advies aan wethouder kijk zeker naar de rotte appels, ze hebben voorrang boven de gewone locaties. Maar die kan je niet aan de kant schuiven i.v.m. regels. Vraag aan provincie kunnen we die niet voorrang geven en de begrenzing verhogen geven en je zachtere plannen meer naar achteren.
Zet het weg in tijd en markeer deze panden/plekken.
Wees bij transformatie flexibel met randvoorwaarden.

Groep 2;
Als de markt goed is dan is dat het moment om de rotte appels aan te pakken.
Vraagkant is door momentopname bepaald, denk aan rente, dus zorg aan die kant dat je flexibel bent. Houdt de markt hierbij in de gaten.
Zorg dat je in je programmering ruimte maakt voor bestemmingsplannen van deze rotte appels.
Definieer de plekken zodat die verloedering niet kan ontstaan. Dit geeft duidelijkheid naar de markt toe. De markt kan dan ook met ideeën komen. Gemeente geef dan ook de randvoorwaarden aan. Doe dit vanuit realisme.
Wethouder zorg dat je weet wat je wilt met je stad en op welke plekken.
Zet het actief op de agenda en gooi de rotte appels de markt op.

Hoe kunnen we de flexibiliteit in de woningbouwprogrammering vergroten?
Groep 1; Conclusie we bestemmen in woongebieden en ga vervolgens jaarlijks kwantitatieve behoefte monitoren. Wanneer je flexibel wilt bouwen zorg dan dat je wat op de plank hebt liggen.
Denk aan omgevingswet die een rol gaat spelen.
Houd de contacten met de provincie heel erg goed als wethouder.
Kaders die gezet worden is mooi maar gebruik daar meer de markt voor. Ook voor de uitgangspunten
Neem inderdaad daarin ook de transformatie projecten mee.

Groep 2; Kijk wel dat je heldere uitgangspunten hebt op bijv. duurzaamheid en dat deze voor alle partijen gelijk zijn, ook voor de markt.
Wees flexibel voor korte termijn maar ook binnen de uiteenzetting voor de lange termijn.

Grens voor betaalbare koopwoningen is allang achterhaald, maar hoe houd je de woningen dan bereikbaar voor de doelgroep?
Kwaliteit lijdt onder het huidige systeem. Wat lossen we nu op met deze prijs grens.
Producten ontwikkelt met minder kwaliteit of juist wel met kwaliteit maar dan wordt het snel na oplevering voor meer verkocht.
Advies; Systeem omdraaien van productgroep naar persoonsgebonden systeem.
Ga redeneren vanuit de starter zowel koop als huur, dus veel meer vanuit de vraag en dan maatwerk leveren.

Hoe ga je om met de toekomstige behoefte versus de huidige afzetmogelijkheden?
Conclusie; Rem de markt niet en zet Ede nu op de kaart.
Markt heeft creatieve ideeën dat mag met randvoorwaarden maar doe het transparant.
Markt weet waar behoefte ligt en ziet oplossingen in flexibel bouwen.
Staar je niet blind op vaste programmering maar benut de markt en de creatieve ideeën uit de markt om een mooie stad en omgeving te creëren.

Reactie wethouder:
Wat me aanspreekt is vooral het vraag gericht bouwen en daar heb ik inderdaad jullie als markt bij nodig.
Ik hoor goed de opmerkingen over transformatie. Maar ons systeem is daarop nog niet helemaal ingericht en daar moet ik over nadenken. Harde bestemmingsplannen die al afgesproken zijn moeten gewoon doorgaan. Ik moet kijken waar ik die ruimte kan creëren. Vanuit de Provincie gebeurd niets, we moeten hierbij echt naar onszelf kijken. Hoe ga ik dat doen zonder gedane beloftes te breken. Markt is wel “booming” maar ik kan niet alles vrijgeven. Vraagt rijst dan meteen komen we aan de praktische kant dan niet gewoon handen tekort om te bouwen. Hierin zullen wij als overheid en jullie als markt moeten gaan samenwerken en een vorm van fasering maken. Waar gaan we prioriteit aangeven. Rotte appels gaan we zeker over nadenken.

Kwalitatieve agenda vandaar uit begint het. Wat voor een soort woningen hebben we nodig en kunnen we hierin ook de aantallen begrijpen. Markt is mooi maar er zit een grens aan de bevolkingsgroei. We weten dat we gaan verdunnen en er is een landelijk tekort aan ouderen woningen. Ook weten we dat de huidig huur en koop 80/20 is. Als wethouder moet ik dus goed  nadenken over wat ik laat bouwen.
Dit is nog niet uitgewerkt in een nota. Markt wil sneller maar we zitten ook met de regelgeving en onze pet als gemeente.
We proberen veel te doen aan herstructurering en hiermee zijn we al aan begonnen. Ook gedifferentieerde woningen/wijken willen we en zijn we aan het bouwen. We gaan meer in kaart brengen waar staat wat koop/huur, dit is nog niet ontsloten, wel nodig voor kwalitatieve bepaling.
We gaan groeien en wat doen we dan met de voorzieningen.
We hebben geen grote plekken over waar we kunnen gaan bouwen. Projecten gaan gebruik maken van bestaande voorzieningen. Maar daar zit het probleem volgens de wethouder minder.
We groeien ook in bedrijven terreinen dus ook in werkgelegenheid. Dit geldt ook voor de buitendorpen.
World Food Center gaat uiteraard ook uitbreiding geven.
Ik wil met u in gesprek blijven, wellicht al over een aantal maanden, over de kwalitatieve invulling.
Hoe kunnen we dit beleid verder vormgeven.
Uitgangspunt is dat ik de komende 2 jaar veel wil bouwen samen met jullie als marktpartijen.

Mark Straver; we horen totaal niet middel dure huur, gemeentes hebben daar instrumenten voor, kan in bestemmingsplan of in woonvisie, maar we zien het niet terug. Grondprijs is hier ook onderdeel van deze moet lager zijn dan de koopwoningen. Ga met ons als marktpartij transparant het gesprek aan. Daar is aandacht voor geeft de wethouder aan. Het is geen oplossing voor het woningmarkt probleem omdat het een kleine sector betreft in Ede. Er is wel aandacht voor aldus de wethouder.

Frank Wassenberg; leuk en nuttig deze avond maar ik proef een beeld van eengezinswoningen en seniorenwoningen die voor 100 jaar gebouwd  gaan worden. Kunnen we niet beter naar flexibel wonen zoeken/bouwen. Tijdelijke bewoning of tijdelijke oplossingen of permanente oplossingen voor verschillende doelgroepen. Hier kunnen de transformatie woningen voor gebruikt worden bijvoorbeeld.

Dit is een mooie nieuwe vorm van beleid maken dank u wel.